בניית תיק השקעות: 5 שאלות מקדימות
בניית תיק השקעות אינה משימה פשוטה, על אחת כמה וכמה למשקיעים בתחילת דרכם. עם זאת, היצמדות למספר כללים והתעקשות על היכרות מעמיקה עם העדפותיכם כמשקיעים עשויות לקדם אתכם למטרה שלשמה נכנסים כל המשקיעים למסחר העצמאי בשוק ההון: השגת תשואה גבוהה ככל הניתן על הכסף, במינימום סיכון אפשרי.
על אף שהסוחרים העצמאים פועלים באותם שווקים הם נבדלים אלה מאלה בפרמטרים אישיים כמו אופי, יעדים, אהבה או שנאת סיכון וטווח השקעה. לכן, רגע לפני שאתם קופצים למסחר השוטף בשוק ההון מומלץ שתשאלו את עצמכם כמה שאלות - וגם תענו עליהן, כמובן. זכרו: השקעה נכונה בשוק ההון מתחילה תמיד בהיכרות עצמית, בהבנה איזה סוג משקיע אתם, למה אתם כאן ומתי תצטרכו את הכסף.
מתי תצטרכו את הכסף?
שאלה זו סובבת סביב טווח ההשקעה המתאים לכם. בשוק ההון דווקא קיימים נכסים ומכשירים פיננסיים רבים הניתנים להנזלה (מכירת הנכס והפיכתו למזומן) כמעט מיידית. עם זאת, במקרים רבים הצורך המיידי בהנזלת הכסף מוביל למכירת נכסים פיננסיים בתזמון שגוי הכרוך בהפסד.
לעומת זאת, ידיעה שניתן להסתדר בלי הכסף המושקע מאפשרת להישאר בשוק לטווח הארוך ולספוג תנודות כאלו או אחרות בשווקים בטווח הקצר. משך ההשקעה מהווה קריטריון חשוב גם בבחירת ניירות הערך שבהם נרצה להשקיע, מאחר שאלה שונים במידת הסיכון והתנודתיות הקיימות בהם.
אם, לדוגמא, החלטנו להתמקד בהשקעות לטווח קצר (עד שנה), נעדיף רכיבים בעלי סיכון נמוך יחסית כגון מק"מים ואג"ח אחרות לקראת פירעונן. כלומר: נעדיף תשואה בסיכון נמוך יותר, גם במחיר תשואה נמוכה יותר.
לעומת זאת, בהשקעות לטווח בינוני (2-4 שנים) נוכל לשלב עם המרכיבים לטווח קצר אג"ח לטווח זמן ארוך יותר, אג"ח קונצרני וגם חשיפה מנייתית. בהשקעה לטווח ארוך (5 שנים ומעלה) נוכל לרכוש אג"ח ארוכות יותר וגם רכיב גדול יותר של אג"ח קונצרני. כמו כן, נוכל להוסיף לתיק מניות של חברות שנחשבות מסוכנות, אך בעלות פוטנציאל עליות משמעותי.
בני כמה אתם ואיפה אתם בחיים?
טווח ההשקעה מושפע בין השאר משלב החיים בו נמצא המשקיע. משקיע צעיר יכול לבחור בתיק בעל אופי סיכון רב יותר, כיוון שהוא רואה לפניו טווח השקעה רחוק יותר ויש באפשרותו לתקן הפסדים שאולי יהיו במהלך הדרך.
מצד שני, ככל שהמשקיע מבוגר יותר ומתקרב לגיל פנסיה, נצפה לראות הקטנת גורמי הסיכון בתיק. אחת מנוסחאות האצבע לרמת סיכון/ אחוז המניות שאדם צריך להחזיק בתיק השקעות היא 100 פחות גיל המשקיע. לדוגמא, אדם בן 35 צריך להיות חשוף (רוב הזמן, בחוכמה ובהתאמה לשווקים) עד 65% למניות. לעומתו, אדם בן 65% אמור להסתפק ברכיב מנייתי של 35% בתיק. ניתן, עם זאת, לחלק את ההשקעות למספר טווחי השקעה ו"לתבל" את התיק כראות עינינו, רק חשוב להבין מה האסטרטגיה הכוללת ולהיצמד אליה.
מה מידת הסיכון שאתם מוכנים לקחת?
כל משקיע צריך להגדיר את רמת הסיכון המתאימה לו. אחת הדרכים להגדיל את הסיכויים לרווח, היא להגדיל את רכיבי הסיכון בתיק ההשקעות, לדוגמא להגדיל את הרכיב המנייתי. כמובן, הגברת הסיכון פירושה גם חשיפה גדולה יותר לתנודתיות ואפשרות של הפסד.
לכן, אם השקעות מסוכנות מכניסות אתכם לחרדות - הימנעו מהן. אל תשקיעו גם כסף שמוגדר על ידכם כהון שאסור לכם להפסיד, ההשקעה אמורה להתבצע אך ורק בכסף פנוי שלכם. השקעה בשוק ההון מותנית בבשלות מנטלית, ובהבנה שקשה עד בלתי אפשרי לתזמן את השוק. כדי להתחיל להשקיע, אתם חייבים להפנים שבהחלט ייתכן שבמשך פרקי זמן ארוכים מההשקעה תראו לפחות חלק מהנכסים הפיננסיים בתיק בהפסדים.
משקיעים מתחילים - וזו נטייה אנושית טבעית - נוטים למכור ני"ע מהתיק בהפסד בזמנים ששום דבר לא הולך לפי התכנון. זה מתכון בטוח להפסדים. עדיף לקבוע מראש מהי מידת הסיכון שאנחנו מוכנים לעמוד בה, ולהיצמד לאסטרטגיית השקעה מוכחת. כך נוכל להקטין את השפעת המחיר העכשווי של ניירות הערך על החלטות ההשקעה שלנו.
לאפיקי השקעה שונים, כבר אמרנו, יש מידת סיכון שונה. לכן, עליכם לקבוע כמה אחוזים מתוך תיק ההשקעות שלכם יושקע בכל אפיק על פי מידת הסיכון הרצויה לכם. רבים מתייחסים לאחוז המניות בתיק כגורם סיכון מרכזי יחיד, אך יש להביא בחשבון כי גם האפיק האג"חי, בטח בסביבת ריבית נמוכה, מהווה גורם סיכון בתיק. באגרות חוב, ככל שהמח"מ של התיק ארוך יותר וככל שההחזקה באג"ח קונצרני גדולה יותר, כך עולה רמת הסיכון של התיק.
היכולת האישית שלכם להצטייד ב"לב חזק" ולעמוד מול תנודתיות השוק אמורה להוות פקטור מרכזי בקביעת הרכב התיק. כשמשקיעים אתם צריכים לדמות מצבי קיצון ולשאול את עצמכם איך תגיבו לירידה של 10%, 20% או אפילו 50% בשווי הנכסים בתיק ההשקעות שלכם. באופן כללי, משקיע שלא רואה את עצמו מסוגל לעמוד בירידות של 20%-30% בתיק, עדיף שירחיק את עצמו מהאפיק המנייתי וכמובן מאפיקים מסוכנים יותר.
ומה אם אתם כן סבורים שתעמדו בכך? במקרה כזה, באפשרותכם להיכנס להשקעה גם באפיק המנייתי, תוך שאתם בוחנים היטב אילו מניות אתם קונים ומהי רמת התנודתיות שלהן. בהשקעה במניות ובאפיקים עתירי סיכון אף יותר חשוב תמיד לזכור, שכגודל הסיכון כך גודל הסיכוי. לדוגמא, בהשקעה באופציות או חוזים עתידיים אפשר להשיג תשואות גבוהות מ-100% בטווח זמן קצר מאוד, אך אפשר גם להפסיד את כל הכסף באותה מהירות.
מהי רמת החוסן הפיננסי שלכם?
רמת הסיכון בתיק תיגזר בין השאר מהחוסן הפיננסי של המשקיע. תיק השקעות של אדם בן 40 שיש לו דירה בלי משכנתא וקרן השתלמות גדולה ונזילה, לא יהיה דומה לתיק של אדם בן 70 שעדיין עובד למחייתו וחי בשכירות.
ככל שהכסף בתיק ההשקעות מיועד לצרכים בסיסיים וקיומיים יותר, כך מומלץ להפחית את רמת הסיכון, גם אם זה בא על חשבון רווח עתידי. לעומת זאת, ככל שתיק ההשקעות מהווה חלק קטן יותר מכלל הנכסים, בדגש על נכסים נזילים (שניתן להפוך אותם למזומן בזמן קצר), כך ניתן לקחת יותר סיכונים בתיק.
כמה זמן תוכלו להקדיש לטיפול בתיק?
השקעה בשוק ההון מחייבת מידה מסוימת של ידע, כדי להחליט איך ובמה להשקיע. מאחר שצבירת יידע וניסיון דורשים זמן, כדאי שתבררו עם עצמכם עוד לפני פתיחת התיק עד כמה אתם פנויים לנושא, עד כמה אתם רוצים ומוכנים ללמוד ומהי רמת הסבלנות שלכם בהתמודדות עם תחום חדש ומורכב.
אם יש לכם פחות זמן ו/או סבלנות, תוכלו להיכנס להשקעה בשוק ההון דרך מכשירים פיננסיים פסיביים שמספקים פיזור השקעות רחב כגון תעודות סל או קרנות נאמנות. פיזור מפחית סיכונים, מאחר שאם יש ירידות בני"ע מסוימים, ני"ע אחרים עשויים לעלות ולפצות על כך. ההשקעה בתעודות סל, לדוגמא, מאפשרת לעקוב אחר מדד מוביל או סקטוריאלי שוק ולקבל תשואה דומה לשלו, במקום להסתכן בהשקעה ישירה במניות נבחרות בודדות.
המדריך למשקיע בשוק ההון - מעבר לשישי - מהן קרנות סל
חזרה לחלק רביעי - הוראות מסחר בסיסיות ומותנות במסחר בבורסה
* אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים ו/או השקעת כספים בפיקדונות כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. התנאים המלאים והמחייבים של כל שירות/מוצר הינם כמפורט במסמכי פתיחת החשבון ביחס לאותו שירות/מוצר וכפופים להסדרים הנהוגים במיטב טרייד. אין באמור משום הבטחת תשואה.