שוק המניות האמריקאי – לא כפי שנראה על פני השטח
לסקירה המלאה שכוללת גרפים ותרשימים, לחצו כאן.
עיקרי הדברים
- סעיף הנסיעות לחו"ל במדד המחירים החזיר כמעט את כל ההפתעה שהייתה בחודש שעבר. סביבת האינפלציה ממשיכה להיות מעט מעל אמצע יעד האינפלציה. אנו צופים שהאינפלציה ב-12 החודשים הבאים תעלה ב-3%.
- המדד הנמוך מעלה סיכוי להורדת ריבית ע"י בנק ישראל בחודשים הקרובים. יחס סיכוי/סיכון בשוק האג"ח הממשלתי השתפר.
- לפי סקר אמון הצרכנים, מצב הרוח של הצרכנים בישראל ירוד, אך מצבם הפיננסי לא כל כך רע.
- מנתוני הרכישות בכרטיסי אשראי ניתן להעריך שכ-3% מסך הרכישות הכוללות עברו מחו"ל לישראל בזמן המלחמה כתוצאה מהירידה ביציאות לחו"ל.
- למרות השיאים במדדים העיקריים, רוב המניות בשוק המניות האמריקאי נחלשו ומשקפות הרעה במצב הכלכלי.
- אנו מעריכים שהריבית בארה"ב תרד יותר פעמים ויותר מהר ממה שמעריך ה-FED.
ישראל
המדד מחזיר סיכוי להורדת ריבית
- בולטת עלייה בתרומה לאינפלציה של מחירי המוצרים (תרשים 1). כנראה שהיא קשורה לקשיים בהספקה של המוצרים עצמם ושל חומרי הגלם, מכונות וציוד לייצור שלהם.
- המזון עלה בהתאם לתחזית ב-1%, לאחר הודעות החברות על התייקרויות ואחרי עלייה במחיר מוצרי החלב המפוקחים. להערכתנו, קצב עליית מחירי המזון ירד בעקבות התמתנות המחירים של התשומות בחקלאות ומחירי התפוקות של תעשיית המזון (תרשים 3). נציין שגם קצב העלייה של מחירי הפירות והירקות ירד ולהערכתנו ימשיך לרדת.
- קצב העלייה של מדד מחירי השירותים ממשיך לרדת והגיע במאי ל-3.2% לעומת 3.5% באפריל (תרשים 2).
- לעומת זאת, בסעיף הדיור הירידה בקצב השנתי כנראה הגיעה לתחתית. על כך מצביע מעבר מירידה לעלייה של קצב השינוי במחירי חוזי השכירות החדשים והמתחדשים (תרשים 4).
- קצב האינפלציה נותר ללא שינוי ברמה של 2.8% . סביבת האינפלציה במשק נעה בין 2% ל-2.5% (קצב העלייה של המדד ללא אנרגיה ירד מ-2.5% ל-2.4%.).
יחס סיכוי/סיכון בשוק האג"ח הממשלתי השתפר
מצב הרוח של משקי הבית רע, אך מצבם הפיננסי סביר
בכמה עלתה הצריכה בישראל בגלל שהישראלים לא נסעו לחו"ל?
עולם
מה באמת הסיפור של שוק המניות האמריקאי?
על פניו, הסיפור שמספרים השווקים נראה כך – שוק המניות ממשיך לעלות כי הכלכלה האמריקאית חזקה והאינפלציה יורדת, מה שיאפשר ל-FED להוריד ריבית בהדרגה. בהתאם לאותו התסריט גם תשואות האג"ח יורדות.
כעת נביט על שוק המניות מקרוב:
- מדדי ה-S&P500 ו-Nasdaq המשיכו לעלות בשיעורים חדים, אך מדדי המניות הקטנות יותר כגון Russell 2000 , S&P400 Midcap, S&P600 Small cap רשמו בחודש האחרון ירידות חזקות של 4%-5% (תרשים 11).
- גם במדדים העיקריים התמונה קצת פחות טובה ממה שמתאר השינוי במדד עצמו. S&P500 נמצא בשיא, אך רק 2% מהמניות שנכללות בו נמצאות בשיא. זה השיא השלילי ב-3 השנים האחרונות (לא בדקנו קודם).
- בחודש האחרון מדד S&P500 עלה ב-3.5%, אך 66% מהמניות שמרכיבות את המדד ירדו. רק 3 סקטורים מתוך 10 השיגו תשואה חיובית. רק סקטור אחד הכה את המדד ( סקטור ה-IT).
- מתחילת יוני 9 מתוך 10 סקטורים שמרכיבים את המדד S&P500 רשמו תשואה נמוכה מהמדד עצמו. זה השיא של לפחות חמש השנים האחרונות (תרשים 12). דרך אגב, גם בחמש השנים האחרונות 9 מתוך 10 סקטורים השיגו תשואה נמוכה יותר מהמדד הכללי (!).
- לא רק ש S&P500 התנתק מרוב המניות שמרכיבות אותו, אלא שהוא גם התנתק מאג"ח ה-High Yields. בניגוד לדפוס הרגיל, העליות האחרונות ב-S&P500 התרחשו במקביל לעלייה משמעותית במרווחים של אג"ח ה-HY (תרשים 13).
- מצב מאוד לא רגוע בשוק המניות, כפי שהצגנו, לא מפריע למדד ה-VIX להיות באחת הרמות הנמוכה ביותר ב-5 השנים האחרונות (12.7).
הסתירה העמוקה בין מה שמתרחש ברוב המניות לבין מדדי המניות העיקריים מוסברת כמובן ע"י הישגים חריגים של כמה מניות בודדות (Apple, Google ובעיקר Nvidia). זה לא רק עניין טכני. אלמלא מניות אלה, השיח בתקשורת שמתייחס לשוק המניות, וכפועל יוצא ממנו למצב הכלכלה היה כנראה שונה לחלוטין.
מצבן של מרבית המניות משקף היחלשות בכלכלה, כפי שמשתקף מהנתונים הכלכליים בחודשיים האחרונים. דפוס הקשר הנוכחי בין מדדי המניות הגדולים לכלכלה קצת מזכיר את תקופת הדוט.קום כאשר בין אוקטובר 1999 למרץ 2000 ה-Nasdaq עלה בכמעט 90%, אך המדד S&P500 במשקל שווה נותר ללא שינוי (תרשים 14).
מחוץ לארה"ב היו מספר התפתחויות שליליות שהכבידו על השווקים:
- באירופה נרשמו ירידות שערים חזקות במניות כתוצאה מהבחירות לפרלמנט האירופאי. החשש העיקרי התגבר בצרפת שבה לא רק שוק המניות ירד בחדות, אלא גם פער התשואות מול גרמניה התרחב לרמה הגבוהה מאז 2017 (תרשים 15).
- נשיא רוסיה פוטין הקשיח מאוד את התנאים להפסקת המלחמה עם אוקראינה, התפתחות שעלולה להגביר את הסיכונים.
- הירידות הרציפות בשוק המניות הסיני בחודש האחרון ממחישות את הקשיים בהם נתקלות הרשויות בניסיון לאושש את הכלכלה. שינוי בכמות הכסף (M2) בסין ובכמות ההלוואות החדשות היו לאחרונה הנמוכים בעשור (תרשים 16)
שוק האג"ח, כמו ה-FED, נינוח מדי...
שוק האג"ח, שבדרך כלל מתאפיין בגישה שמרנית ופסימית יותר משוק המניות, הפעם משקף דווקא יותר אופטימיות ממנו. הירידה של כ-0.5% בתשואות האג"ח בחודשיים האחרונים, במיוחד אחרי פרסום מדד המחירים והחלטת ה-FED בשבוע שעבר, משקפת בעיקר את הירידה הצפויה באינפלציה, כפי שבה לידי ביטוי בירידה חדה בציפיות האינפלציה הגלומות (תרשים 18). ציפיות השוק לריבית שנגזרות בחוזים לא ממש רחוקות מאלה של ה-FED. כמו ה-FED השוק חלוק בין אחת לשתי הורדות ריבית השנה וצופה 4 הורדות ב-2025 (תרשים 17).
גם הירידה בתלילות עקום התשואות אינה משקפת סיכוי לירידת ריבית בקרוב שיכולה להתרחש במקרה של הרעה במצב הכלכלי. תחילתה של הורדת הריבית בפועל צפויה דווקא להעלות תלילות עקום התשואות.
להערכתנו, הנתונים הכלכליים מצדיקים ציפיות אגרסיביות יותר להורדת הריבית. גם מדד המחירים לצרכן הנמוך בארה"ב הוא לא רק ביטוי לירידה באינפלציה, אלא גם לביקושים חלשים, במיוחד של המוצרים, שירדו בשנה האחרונה בשיעור החד ב-20 השנים האחרונות.
נגידי ה-FED, כמו המשקיעים באג"ח, לא נראים מוטרדים מדי מהחולשה בכלכלה. הם לא שינו את התחזית לצמיחה ולאבטלה לעומת התחזית הקודמת, למרות החולשה בנתונים הכלכליים ועלייה בשיעור האבטלה שכבר הגיע לרמה של 4% אותה חוזה ה-FED רק בסוף השנה.
יותר מזה, בדיווח לגבי הסיכונים לכיוון של סטייה אפשרית מהתחזית, רק 4 מתוך 19 הנגידים חושבים שהסיכון לאבטלה מוטה כלפי מעלה (תרשים 20) ורק 3 מתוך 19 חושבים שהסיכון לתחזית שלהם לצמיחה מוטה כלפי מטה (תרשים 19).
האמת שזה מפתיע מאוד. דווקא כאשר לטענתם הריבית עדיין מרסנת ואמורה להוביל לירידה בצמיחה ועלייה באבטלה, כפי שכבר מסתמן בנתונים וכפי שקרה כמעט בכל האפיזודות של סוף מחזור עליית ריבית בעבר, הנגידים מפגינים נינוחות מפתיעה ביחס למצב הכלכלי.

גילוי נאות מטעם מיטב ברוקראז' בע"מ (להלן: "התאגיד המורשה")
מסמך זה הוכן על ידי מיטב ברוקראז' בע"מ (להלן: "החברה"). מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא. אין לראות במסמך זה הצעה, המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא לביצוע עסקה כלשהי בניירות ערך או בכל מוצר פיננסי אחר. החברה עוסקת בין השאר בשיווק השקעות ללקוחות כשירים ועשוי להיות לה עניין באמור במסמך זה. האמור במסמך זה נאסף ו/או מתבסס על מידע ממקורות שונים. במידע הכלול במסמך זה עלולות להיות טעויות\ שינויי שוק ו/או שינויים אחרים. החברה אינה אחראית לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל הזכויות, לרבות קניין רוחני, במסמך זה ובתוכנו, שייכות לחברה ואין לעשות בו כל שימוש שהוא, לרבות הפצתו ו/או העתקתו, כולו או חלקו ללא קבלת אישורה מראש ובכתב.
16.6.24
תאריך פרסום האנליזה