השקעות אלטרנטיביות, כנרמז משמן, אמורות לשמש אלטרנטיבה (תחליף) להשקעה באפיקים המסורתיים בשוק ההון - מניות, אגרות חוב (אג"ח), אופציות, נגזרים, קרנות סל ועוד. מדובר אם כן בהשקעות הון פרטי (Private equity), שאינן נסחרות בשוק ההון: קרנות גידור, תשתיות, נדל"ן בחו"ל ותחומים מגוונים כמו אשראי צרכני, פארמה ופינטק.
השקעות אלטרנטיביות משמשות בדרך כלל לגידור סיכונים והגדלת היציבות בתיק ההשקעות, מאחר שבניגוד להשקעות המסורתיות (כאמור, בעיקר מניות ואג"ח) הן פחות רגישות לספקולציות, הערכות שווי והיצע וביקוש - ולכן, וזו הנקודה החשובה, הן גם פחות תנודתיות. מאחר שקיים מתאם נמוך בלבד בינן לבין ההשקעות במניות ואג"ח, ברור למה הן נחשבות לכלי מועדף לגידור התיק.
הריבית הנמוכה והתנודתיות בשווקים דוחפות את המשקיעים מכסף מזומן ואגרות חוב לנכסי סיכון, בהם גם תחום ההשקעות האלטרנטיביות.
השקעות אלטרנטיביות: למי זה מתאים?
רוב ההשקעות האלטרנטיביות אינן נזילות ונחשבות השקעות לטווח ארוך. לכן, הן מתאימות בעיקר למשקיעים לטווח זה, שמעוניינים בהגדלת הפיזור והגיוון בתיק ההשקעות שלהם, תוך הגדלת הסיכוי להשגת תשואה גבוהה יותר והפחתת הסיכון. רף הכניסה להשקעות אלו אינו נמוך, ולכן הן מתאימות בדרך כלל יותר למשקיעים בעלי אמצעים. המשקיעים בהשקעות אלטרנטיביות אמורים להשקיע כסף פנוי, על פי רוב מתוך ידיעה שלא יהיה נזיל וזמין להם בתקופת ההשקעה.
השקעות אלטרנטיביות: יתרונות וחסרונות
לצד יתרונות כמו פיזור סיכונים, סיכוי לתשואה גבוהה ואפשרות ליהנות מדיבידנדים תקופתיים בחלק מההשקעות, להשקעות האלטרנטיביות עשויים להיות גם כמה חסרונות שחשוב להכיר. ראשית, עלולה להיות להן בעיה של סחירות ונזילות, מה שעלול להקשות על היציאה מהן. הן גם נחשבות להשקעות בסיכון גבוה יותר, כפופות למגבלות רגולטוריות וחוקיות נוקשות ועלולות להיות כפופות במקרים מסוימים לתשלומי דמי ניהול למנהלי קרן.
עם זאת, בתקופה של ריבית אפסית ותנודתיות בשוק ההון, נראה שיתרונות ההשקעה בהשקעות אלטרנטיביות גוברים על החסרונות.
השקעות אלטרנטיביות: תחומים עיקריים
להלן פירוט על סוגים שונים של השקעות אלטרנטיביות, הקיימות כיום לבחירת המשקיעים. כמובן, קיימים יותר סוגים, אבל הרשימה שתפורט מיד בהחלט מרכזת את רוב סוגי ההשקעות האלטרנטיביות הפופולריים ביותר כיום. מה אם כן התחומים העיקריים של ההשקעות האלטרנטיביות?
1. אסטרטגיות וקרנות גידור
קרנות שמטרתן להגדיל מחד את הסיכוי לרווח בשוק ההון תוך יצירת מנגנוני הגנה לתיק בתרחישי ירידות. לדוגמא, מיטב ניהול תיקים מאפשרת ניהול תיק השקעות פרטני באמצעות אסטרטגיות השקעה, המיועד ללקוחות כשירים (בעלי הון של מעל 8.1 מיליון שקל או הכנסה מעל 1.215 מיליון שקל בשנה) ולקוחות פרטיים ב-IRA. עיקר הפעילות מנוהלת על ידי צוות מנהלי השקעות מומחה, המתבסס על אסטרטגיות השקעה של קרנות גידור. מנהלי ההשקעות שואפים להשיא תשואה חיובית לאורך זמן, עם מתאם נמוך לשווקים באמצעות שימוש באסטרטגיות השקעה מגוונות כגון לונג שורט, מניות בארץ, השתתפות בהנפקות בשלב המוסדי, Event Driven במניות, ניצול מצבי Distress באג"ח וכו'.
2. נדל"ן מניב בארץ ובחו"ל
השקעה בנכסי נדל"ן בארץ או בחו"ל, במטרה לייצר רווח מעליית ערך או מדמי שכירות.
3. הלוואות מגובות נדל"ן בחו"ל
קרנות המשקיעות בנכסי נדל"ן בחו"ל תוך התמקדות באזורים או מדינות שעשויים להשיא תשואה עודפת למשקיעים. במיטב ניתן להשקיע בשתי קרנות בתחום זה: קרן אמרלד וקרן רייגו.
4. תשתיות
השקעה בפרויקטים גדולים של תשתיות תחבורה (כבישים, מחלפים, רמזורים), תשתיות תקשורת, פרויקטים לאומיים וכו'. ההשקעה מתבצעת במטרה לקבל רווח מהזיכיון.
5. פתרונות טכנולוגיים לעסקים בצמיחה
השקעה בפתרונות טכנולוגיים המסייעים לחברות ועסקים. מיטב הקימה במשותף עם יזמים מתחום ההיי-טק את קרן ליקווידיטי קפיטל (Liquidity Capital ll), שמאפשרת לחברות טכנולוגיה בארץ ובעולם פתרון למימון צמיחה באמצעות רכישת תזרים הכנסות עתידי.
ליקווידיטי קפיטל פיתחה אלגוריתם לחיזוי ההכנסות של חברות בטווח זמן הקצר והבינוני ברמת מובהקות גבוהה. על בסיס התחזית רוכשת הקרן את ההכנסות העתידיות של חברות. מודל המימון, המשלב רכישת הכנסות באופן הדרגתי ומבוקר תוך חיתום ובקרה חודש אחר חודש, מאפשר לקרן לגדר את סיכוני ההשקעה.
6. אשראי צרכני
רכישת הלוואות במטרה להפיק רווח מהריבית. קרן פאגאיה מבית מיטב משקיעה באשראי צרכני בארה"ב דרך רכישת הלוואות מפלטפורמות מקוונות. הקרן משתמשת במערכת חיתום, שמבצעת שימוש במודלים סטטיסטיים מתקדמים בתחום למידת המכונה (Machine Learning). מודלים אלו משתמשים במאגרי מידע של מיליוני הלוואות כדי לזהות קורלציות בין היסטוריית האשראי של הלווה, לבין התזרים הצפוי מההלוואה. המודלים מאפשרים למצות את המידע הטמון בהיסטוריית האשראי של הלווה כדי לזהות ולבחור לווים איכותיים.
7. מוצרים מובנים
ניתן להשקיע במוצרים מובנים דרך מיטב .
8. מטבעות דיגיטליים
השקעה במטבעות דיגיטליים (מטבעות קריפטו) ובראשם הביטקוין והאיתריום, למטרות רווח. חשוב לציין כי מדובר בתחום תנודתי למדי, ברמת סיכון גבוהה.
9. אנרגיה מתחדשת
השקעה בתחום האנרגיה המתחדשת, שעיקרו ניצול כוחות טבעיים כמו שמש, רוח ומים ליצירת אנרגיה וחשמל. ההשקעה יכולה להיות בחברות פרטיות או ציבוריות הפועלות בתחום זה, או ישירות במיזמים הפועלים בתחום האנרגיה המתחדשת. בכל המקרה, מטרת ההשקעה היא רווח מעליית ערך.
10. השקעות בסטרטאפים
כניסה להשקעה בחברות סטארט-אפ לצורך מכירת האחזקות ברווח בשלב מאוחר יותר, או קבלת דיבידנדים מהחברות.
11. השקעות בתוכן
תחום התוכן הביתי נמצא בפריחה חסרת עם היציאה העולמית ההדרגתית ממשבר הקורונה, ויעידו המחירים הגבוהים שבהם נמכרים כיום סרטים וסדרות לנטפליקס, כולל סדרות ישראליות. "פאודה", מתברר, הייתה רק תחילת הגל.
קרן ניו-לג'נד מבית מיטב מתמחה במתן חוב למפיקי סדרות וסרטים כנגד שעבוד על חוזים עם מפיצים, זכויות על תוכן או מענקי מיסוי במדינות שונות. ניו לגנ'ד ומיטב יאתרו עבור הקרן סרטים וסדרות רלוונטיות להשקעה בארה"ב. ההלוואות ניתנות לתקופה של עד שנה וחצי. כל זאת, במטרה להקטין סיכוני חריגה מתקציב שלא יאפשרו את סיום ההפקה של הסרט או הסדרה.
בשורה התחתונה, תחום ההשקעות האלטרנטיביות משלים את שוק ההון המסורתי, שמתמקד בניהול אג"ח ומניות. מטרת ההשקעה באפיקים אלטרנטיביים היא לגוון את תיק ההשקעות הקיים, כך שההשקעות במניות ואגרות חוב לא יהוו את כל מסת הנכסים של התיק, ובתוך כך ליצור מתאם נמוך להשקעות בבורסה. כמו כן, לגיוון התיק במוצרים אלטרנטיביים יש בדרך כלל השפעה חיובית על תשואת התיק ועל הקטנת הסיכון בו.
חשוב לזכור כי רבים ממוצרי ההשקעה האלטרנטיביים מחייבים ויתור על נזילות של הכסף המושקע ועל גמישות בניודו מהשקעה להשקעה. לכן, חשוב מאוד להתחבר למנהלי השקעות מקצועיים ומנוסים בתחום זה, שיידעו לבחור אסטרטגיות השקעה, טווחי השקעה וכמובן יעדי השקעה מיטביים בתזמון נכון.
מוצרי ההשקעה האלטרנטיביים מיועדים ללקוחות כשירים כהגדרתם בחוק ני"ע (מלבד מיטב דש אסטרטגיות גידור במסגרת ה-IRA).
המידע המפורט בכתבה זו מהווה מידע כללי ותמציתי בלבד בנוגע לתנאים ולפעילותן של הקרנות והמוצרים האחרים, אינו מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. השקעה בקרנות ו/או במוצרים אלטרנטיביים אחרים תבוצע על בסיס הצעה פרטית ולפי שיקול דעתם המוחלט והבלעדי של השותפים הכלליים בהתאם לאמור במסמכי ההשקעה של הקרנות ו/או המוצרים האחרים ולתנאים המפורטים בהם בלבד, לאחר שמשקיע קיבל אותם לידיו, בדק אותם באמצעיו הוא ובאופן אישי וללא כל הסתמכות על האמור באתר זה או על מנהלי הקרנות ו/או במוצרים אלטרנטיביים אחרים ונציגיהם וחתם על כל מסמכי ההשקעה בקרנות. אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ מס, ייעוץ משפטי, או ייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רישיון על פי דין, המתחשב בצרכים ובנתונים הייחודיים של כל אדם. כל משקיע נדרש להעריך באופן עצמאי את מלוא היבטי ההשקעה בקרנות או במוצרים האלטרנטיביים האחרים. זכויות בקרנות או במוצרים האחרים אינן מוצעות ולא יוצעו לציבור ומידע זה אינו מהווה הצעה לציבור להשקעה. אין לראות באמור לעיל התחייבות של מנהל הקרן לתנאים המתחייבים בקרנות ו/או המוצרים האחרים, להשגת תשואה עודפת, או הימנעות מהפסד.